abla-fav

aysegulcoruhlu.com dan November 17,2024 tarihinde print edilmistir.

Sigara – Nikotin – Covid19 İlişkisi Nedir?

patlıcan
ayşegül coruhlu hakkında

Dr. Ayşegül Çoruhlu

Cellular Longevity
Circadian Health
Reverse Aging
Longevity

Diğer Makalelerim

2030 Yılında Yaşlanma Duracak mı?
Longevity nedir?
Isınarak bağışıklığınızı arttırın!

Sigara – nikotin – covid19…

üç kelime aynı cümlede olur mu?

Sigara içenler Covid19 u daha mı kolay atlatıyorlar? sorusunu gündeme getiren istatistik veriler ve Fransanın nikotin bandını tedavinin parçası olarak deneyeceğine dair haberleri okuduk.

Bunu nasıl yorumlayalım. Sigara içmenin sağlığa bir faydası olamayacağı, uzun yıllara dayanan medikal araştırmalarla ispatlı ve tartışma dışıdır. Burada konumuz da sigara değildir.

Konumuz Nikotin maddesidir. Ve Nikotinin dışardan bant ile alınmasının fayda sağlayıp sağlamayacağını incelemektir.

Nikotin nedir, akciğer sağlığında yeri var mıdır?

Öncelikle nikotinin tam olarak ne yaptığını anlatalım.

Nikotin

Nikotin , Asetil kolin isimli bir maddenin iki reseptöründen birine yapışarak etkir.

Asetil kolinin sinir sistemi dışında akciğerde de vardır. Akciğer epitelinde, akciğerdeki savaşçı makrofajlarda asetil kolin bulunur. Asetil kolin sinir sisteminin bir düzenleyicisi olarak akciğerinde parasempatik sinir sitemi aktivitesini düzenler. Mesela akciğerin bronşlarını kasabilmek asetil kolin ile ilgilidir.

Asetil kolinin iki adet reseptörü vardır. Biri Muskarinik reseptör, diğeri Nikotinik reseptördür.

Muskarinik reseptör , bronşların kasılmasından sorumludur. Muskarinik reseptör akciğeri kasar. Muskarinik reseptör, mukus salınımında da rol alır.Enfeksiyon ajanı veya allerjik madde geldiğinde de mukus salınımını arttırır. Alerjik astımda bu etkileri gösterir. İmmün sistemin Th2 denen , allerjik reaksiyonlarda da artan kısmını stimule eder. Sitokin salınımı arttırır. İnterlökin 6 ve diğer enflamasyon yapan sitokinleri artırır. Allerjik astımı olanlara  muskarinik reseptör antagonisti verilerek akciğer rahatlatılmaya çalışılmaktadır.

Gelelim nikotinik reseptörlere. Nikotinik reseptörlerden özellikle alfa 7 nikotinik reseptör, muskariniğin tersi gibi çalışır.

Enflamasyonu engeller, mukus salınımı azaltır. allerjik cevabı azaltır. Savunma hücreleri olan makrofajların sitokin cevabını azaltır.

Nikotinin varlığı, asetil kolinin nikotinik reseptörlerini aktive eder. Buna Agonistik etki diyoruz. Böylece muskarinik reseptörlere bağlı etkiler azalır.

Belki bu sebeplerle covid19 hastalarından sigara içenlerindeki durum açıklanabilir. Yani Muscarinik reseptör etkisinin ve enflamasyonun azalması ve yerine nikotinik reseptör aracılı anti enflamatuar etkinin artması.

İkinci bir açıklama ise ACE2 reseptör sayısı ile olabilir.

Covid19 sonrası yayınların bazıları sigaranın ACE2 reseptör sayısını arttırdığını söyler ki bu şu bakımdan doğrudur: Sigaranın nikotini değil yarattığı hipoksi yani oksijensizlik buna sebep olabilir. ACE2 nin amacı, Angiotensin2 yi angiotensin 1-7 ye çevirmektir. Angiotensin 2, hipertansiyon, damar daralması yaparken, angiotensin 1-7 bunun tam tersini yapıpı damarları gevşetir. Sigarının yarattığı damar hasarı ve oksijen azlığı ACE2 sayısının arttırılarak Angiotensin 1-7 üstüden giderilmeye çalışılıyor olabilir.

Ancak Covid19 öncesi yayınlar, sigaradan değil ama nikotinden bahsederken tam tersi sonuçlardan bahseder.

Yani nikotin mevcudiyetinin (sigara içimi değil, nikotin maddesi) ACE2 sayısını azalttığını söyler. ACE2nin sayıca azlaması virus girişini azaltabilir. Bu da nikotinin olumlu bir etkisi olabilir.

 

blank

Sonuçta yararlı olanın nikotin maddesi olup olmayacağı incelenecektir. Bana göre nikotin düşük dozda nörolojik hastalıklarda beyin stimulanı olarak kullanılabilir. Covid19da da asetil kolinin muskarinik reseptörleri yerine nikotinik olanları aktive etmek işe yarar gözükmektedir.

Tuhaf olan zaten şuydu: Sigara bunca zararlıyken, sigara içenler, alerjikler gibi aksırmaz tıksırmaz, çok balgam çıkarmaz, Sigara içmenin büyük zararı yıllara yayılırken,  nikotinin ortalığı hafiften sakin tutabilmesi, kişilerin şikayeti olmadan uzun zaman içebilmelerinde bir etken olmuş olabilir.

Ancak şunu hatırlayalım, kısa dönemde nikotin bandı kullanılması bir araştırma konusu olarak denense de, nikotinin ‘baskıladığı  immun cevabın ‘ uzun dönemde akciğer hücrelerindeki kanserleşmeyi sinsi sinsi çoğalttır.

 

Bu konuyla ilgili çok yayın var. İkisini aşağıya bırakıyorum.

Bitirirken doğayla bitirelim. Gelelim nikotin içeren patlıcana. Eğer 20 adet patlıcan yerseniz , 1 sigaradaki nikotine denk gelir. Ama mor rengi, sebze olması, yüksek antioksidan değerini de eklersek zaten kıymetli olan patlıcanı , nikotiniyle daha da kıymetli yere koyabiliriz.

Sevgi ve saygılarımla..

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/fransiz-uzmanlardan-carpici-sigara-arastirmasi-corona-hastalarina-nikotin-bandi-uygulayacaklar-

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6295500/

 

https://www.hindawi.com/journals/ja/2012/681258/